Bitcoin boleh menjadikan harta seluruh dunia, dan teknologi menjanakan rangkaian menawarkan berpotensi yang pelbagai. Tetapi tidak semua orang sedang mencari penyelesaian dalam sektor kewangan atau mana-mana industri lain di mana teknologi blockchain mungkin memainkan peranan penting. Tambahan pula, terdapat topik agama, yang menimbulkan persoalan sama ada atau tidak Bitcoin boleh bercanggah dengan kepercayaan seseorang. Sebagai contoh, adakah penglibatan dalam Bitcoin halal di bawah undang-undang Islam, dan ada nilai intrinsik kepada mata wang digital yang popular?

 

Mata Wang & Islam
Mata wang adalah satu konsep yang aneh, kerana ia adalah sangat sukar untuk menentukan apa yang membuat medium tertentu memindahkan nilai adalah sah atau tidak. Sebelum wang dalam bentuk sekarang telah dicipta, sistem barter digunakan untuk melengkapkan transaksi, dengan nilai barangan yang berubah-ubah dari masa ke semasa. Tetapi ada juga konsep agama untuk diambil kira, kerana setiap kepercayaan mempunyai “standard” mereka sendiri mengenai wang dan mata wang.

Terutama apabila ia digunakan untuk bertukar-tukar satu jenis mata wang yang lain, perkara tidak jelas di bawah undang-undang Islam. Tetapi agama-agama tertentu adalah agak ketat ke atas pertukaran mata wang.

Berdasarkan jawapan yang diberikan oleh Islam Today, ia kelihatan seperti pertukaran mata wang adalah satu bentuk yang dibenarkan dalam perniagaan. Walau bagaimanapun, kedua-dua pihak perlu menerima wang untuk urus niaga ini dengan tangan, dan kelewatan tidak dibenarkan. Walaupun peraturan-peraturan ini telah diwujudkan bagi logam berharga, prinsip-prinsip yang sama digunakan untuk lain-lain bentuk mata wang.

 

Adakah Bitcoin Halal atau Tidak?
Apabila membaca soalan itu dengan kuat buat pertama kali, sesetengah orang mungkin menggelengkan kepala mereka dan ketawa dengan kuat. Tetapi topik ini tidak dikira jenaka, kerana ia adalah satu soalan yang sangat serius yang disiarkan di Stackexchange tidak lama dahulu. Konsep mata wang digital mungkin bercanggah dengan agama atau kepercayaan tertentu.

Satu pengikut agama Islam mencatatkan soalan pada StackExchange, kerana terdapat beberapa kekeliruan sama ada atau tidak terlibat dalam Bitcoin boleh menjadi halal. Mengingat bagaimana mata wang digital adalah jauh berbeza daripada wang yang dimiliki dan dikawal oleh bank-bank dan kerajaan, soalan hanya kelihatan logik, dan tidak ada jawapan yang pasti pada masa itu.

Jawapan yang terbaik diberikan pada StackExchange menyebut betapa Bitcoin boleh dilihat sebagai medium yang sama dengan logam berharga. Salah satu isu utama orang dengan konsep mata wang digital adalah bagaimana tidak ada perwakilan fizikal Bitcoin, walaupun ia boleh terbukti wujud apabila diperlukan. Tidak dalam bentuk yang nyata, tetapi seseorang boleh menyelesaikan transaksi dalam Bitcoin dan membuktikan ia mempunyai nilai kepada orang lain.

Walau bagaimanapun, apabila ia datang kepada nilai intrinsik Bitcoin – atau potensi kekurangan itu – perkara-perkara yang agak berbeza. Undang-undang Islam memerlukan mata wang halal yang mempunyai nilai intrinsik, dan mata wang digital seolah-olah sesuai dengan rang undang-undang yang sempurna. Tidak seperti mata wang fiat, yang diwakili oleh medium kertas terdedah kepada kerosakan, kehilangan, dan kecurian, Bitcoin mempunyai nilai intrinsik yang nilainya tidak boleh diganggu melalui penduaan dan cara yang tidak sah lain.

Menyatakan bahawa nilai intrinsik adalah jauh berbeza dari bagaimana kebanyakan orang akan melihat untuk menggambarkan Bitcoin. Oleh kerana kebanyakan orang juga sedar, mata wang moden digital dihasilkan melalui proses yang dipanggil “mining”, yang memerlukan kuasa pengiraan dalam bentuk proof-of-work. Ini benar memberi Bitcoin nilai intrinsik bawah undang-undang Islam, kerana nilai berkadar dengan kesukaran yang diperlukan untuk mining.

Selain itu, mata wang halal harus deflasi dalam alam semula jadi, yang membawa kepada perubahan dalam nilai. Nilai Bitcoin telah meningkat sepanjang tujuh tahun yang lalu, walaupun terdapat beberapa kali kejatuhan di sepanjang jalan. Emas adalah halal juga, kerana terdapat bekalan had yang ada dan harga tidak menentu tetapi stabil. Seseorang juga mengatakan bagaimana Bitcoin adalah lebih halal di bawah undang-undang Islam daripada mata wang kertas pernah ada.

 

Berita Terbaru, Pasar Crypto Membuka 1.6 Bilion Muslim sebagai Bitcoin Diisytiharkan Halal : KLIK DISINI

 

Daftar Segera Hari Ini

Bitclub Network

Daftar Sekarang

 

Anda juga boleh Call / SMS / WhatsApps ke +6013- 6770282. Kami Sedia membantu anda sehingga berjaya.

1
×
Hello BitclubMalaysia!